طراحی ریسپانسیو یا واکنش گرا طراحی است که در آن چیدمان اجزای یک وب سایت در دستگاههای مختلف مثل موبایل، رایانه رومیزی و غیره بهم نریزد.
از آنجایی که بازدیدکنندگان سایت ها، از دستگاههای مختلفی از جمله رایانه دسک تاپ، لپ تاپ، تلفن همراه یا تلویزیون های هوشمند برای مشاهده صفحات وب استفاده میکنند. نیاز به ارتقا تکنیک های مورد استقاده در زمینه طراحی وب سایت بسیار زیاد شده است. زیرا این دستگاههای جدید هر یک اندازه و نمای خاص خود را دارند.
اگرچه اکثر دستگاهها و فناوری ها سعی می کنند تا حد ممکن با ویژگی های مشترک طراحی وب سازگار باشند. اما برای طراحان وب سایت بشدت نیاز به انجام کارها و به کار بردن تکنیک های مناسب برای سازگاری و ریسپانسیو بودن در دستگاههای مختلف وجود دارد.
رعایت نکات و تکنیک های مربوط به طراحی ریسپانسیو باعث می شود که بازدیدکنندگان تجربه خوبی از بازدید سایت شما در دستگاه مورد استفاده خود داشته باشند.
در این مقاله، اهمیت طراحی سایت ریسپانسیو مورد بررسی قرار گرفته است. وب سایت بایستی با فناوری ها و دستگاههای مختلف سازگار شود و در عین حال بر کاهش زمان لازم برای یک طراح یا برنامه نویس وب سایت برای رعایت نکات واکنش گرا شدن تمرکز شود.
مقدمه
توسعه برنامه های وب از آغاز راه اندازی شبکه جهانی وب مسیری طولانی را پیموده است، امروزه در برنامه نویسی وب از زبان نشانه گذاری HTML و CSS برای مشاهده و چیدمان محتوا در صفحات وب سایت استفاده می شود.
برای تعامل با مشتری از JavaScript استفاده می شود. در واقع جاوا اسکریپت موجب پویا و داینامیک شدن صفحات وب سایت می شود.
به این فناوری ها، زبان برنامه نویسی سمت مشتری “front-end” گفته می شود. از طرف دیگر فناوریهای سمت سرور یا “back-end” به زبان های برنامه نویسی گفته می شود که بر روی سرور اجرا می شوند. این زبان های برنامه نویسی وظیفه ذخیره سازی و پردازش داده و غیره را بر عهده دارند.
اوایل توسعه وب، طراحان سایت اغلب نگران ریسپانسیو بودن سایت خود نبودند. چون به طور کلی بیشتر کاربران از رایانه های رومیزی مشابه با محدوده اندازه و وضوح یکسانی به صفحات وب دسترسی داشتند. و آنچه مشاهده می کردند به طرح اصلی طراح بسیار شبیه بود. این امر باعث شد که بسیاری از طراحان وب از ابعاد خاص استاتیک و بدون در نظر گرفتن ریسپانسیو بودن صفحات، استفاده کنند.
رشد زیاد دستگاه های مختلف برای دسترسی به اینترنت
اما امروزه فن آوری های اینترنتی به سرعت در حال رشد هستند. دستگاههای مختلفی برای دسترسی به صفحات وب مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین سایت های طراحی شده توسط طراحان و توسعه دهندگان وب سایت توسط انواع مختلف دستگاه های موبایل، لپ تاپ، تبلت و غیره با جهت و وضوح های مختلفی مشاهده می شود.
پیشرفت دستگاههای مختلف در دسترسی به صفحات وب علیرغم اینکه موجب افزایش تعداد کاربران اینترنت شده است، از سوی دیگر کار و دقت بیشتری را برای طراحان و توسعه دهندگان وب موجب شده است. این دستگاهها وضوح و قابلیت های متفاوتی دارند. این موجب می شود که یک سایت یکسان در یک دستگاه بسیار زیبا و در عین حال در دستگاه دیگر خراب شود. به عنوان مثال بخشی از صفحه مشاهده نشود یا اینکه بخشی از عکس چیده شود.
دسترسی کاربران از طریق دستگاههای مختلف به صفحات وب و اهمیت طراحی ریسپانسیو یا واکنش گرا
امروزه کاربران از طریق رایانه های رومیزی، لپ تاپ، تلفن های همراه، آیفون ها، آی پدها، نوت بوک ها، تبلت ها و حتی تلویزیون های هوشمند به یک وب سایت مشابه دسترسی پیدا می کنند. هر پلت فرم بسته به اندازه و وضوح خود، یک صفحه یکسان را با احساسی متفاوت از سایر دستگاهها نشان می دهد.
اهمیت طراحی ریسپانسیو در بین برنامه نویسان
زمانی که کاربر به وب سایتی وارد می شود. به دنبال رابط کاربرپسند، دسترسی سریع و نمایش محتوای راحت و بدون نیاز به نگرانی در مورد نحوه دسترسی به آن است.
بنابراین طراحان و برنامه نویسان وب سایت بایستی تا آنجا که مقدور است. تضمین کنند که چنین تجربه ای را برای همه مشتریان خود و از طریق همه دستگاههای مختلف فراهم کنند.
امروزه، با پیشرفت تلفن های همراه و افزایش محبوبیت آنها، مطابق گزارش های منتشر شده حداقل 65 درصد از افراد 18 تا 29 ساله از طریق دستگاههای تلفن همراه به اینترنت دسترسی پیدا می کنند. بنابراین وب سایت های ریسپانسیو، بایستی تکنیک هایی را بکار گیرند تا بهترین تجربه مشاهده صفحات وب را در اختیار کاربران قرار دهند.
امیدواریم از مطالعه این مقاله بهره لازم را برده باشید. در مقاله بعد به تکنیک های لازم برای ریسانسیو نمودن سایت می پردازیم. با ما همراه باشید.